Jonkinlainen soittotaito kuuluu perusosaamiseen

Vaikka peruskoulun musiikintunnit eivät riitä ollenkaan siihen, että ihminen oppisi soittamaan mitään instrumenttia, voisi jonkinlaisen soittotaidon sanoa kuuluvan perussivistykseen ja -osaamiseen. Tämä osaaminen pitäisi kuitenkin hankkia vapaa-ajalla ja sitä rajoittaa muun muassa perheen varallisuus. Jotkut saattavat edelleenkin pitää vaikkapa pianon soittotaitoa jonkinlaisena yläluokkaisena osaamisena, ovathan pianot ainakin olleet kalliita ja tilaa vieviä. Puhumattakaan viuluista tai selloista, joita ei tuosta vain hankita soittovälineeksi lapselle, joka saattaa menettää harjoitteluhalunsa nopeasti ja haluta siirtyä toisen soittimen pariin.

Onkin kyseenalaista, että koulussa annetaan numeroarvioita taidoista, joita ei opeteta koulussa. Taitoaineet, kuten kuvaamataito, musiikki ja liikunta, ovat sellaisia, että niitä on harrastettava ja opeteltava omalla ajalla muiden, usein kaupallisten, opettajien parissa. Se ei välttämättä ole ihan tasa-arvoista. Monella on muistikuva musiikintunneista pintaraapaisuna eri asioihin. Varmasti musiikin opettajatkaan eivät ole tyytyväisiä asian laitaan, mutta onneksi sentään musiikki on pysynyt opetussuunnitelmassa, jotta yleissivistyksen vuoksi kaikilla olisi jotain tietoa aiheesta muutenkin kuin populaarimusiikkia netistä ladaten.

Onneksi kuitenkin musiikin harrastamista tuetaan monin tavoin, esimerkiksi edullisin kansalaisopistojen kurssein. Pitäisi vain löytää kannusteet, jotta lapset ja nuoret alkaisivat harrastaa musiikkia. Siihen voi löytyä into yksin harrastamisesta, jos on pääsy soittimen ääreen. Kotona voi pimputtaa pianoa tai soitella kitaraa. Näitä voi löytyä käytettyinäkin ja onneksi usein niitä peritään. Bänditoimintaan tarvittavista harjoittelutiloista on aina puutetta, mutta apua voi löytää esimerkiksi nuorisoasiainkeskuksen tai kulttuuritoimen kautta.

Viime aikoina ukulelen soitosta on tullut suosittua muun muassa Youtube-videoiden ansiosta. Ukulele on kätevän pieni ja niitä löytyy alle sadan euron hintaan. Sen soittamisen opettelun alkeet ovat melko helpot, mutta sen parissa pitää viihtyä, jotta oppisi taitavaksi.

Ehkäpä ukulele onkin korvaamassa nokkahuilun musiikkitunneilla. Silti kouluilla ei ole varaa ostaa ukulelea jokaisen käteen, sillä nokkahuilujen hinta halvimmillaan on alle kymmenesosa ukulelejen hinnoista.