Kuka haluaa isona muusikoksi?

Monilla on lapsena haave tulla isona laulajaksi tai muuksi esiintyväksi taiteilijaksi, vaikka ei oikein tiedä, mitä kyseiset ammatit käytännössä tehden ovat. Julkkisuutisia seuraten voi saada kuvan, etteivät laulajat ja soittajat juuri muuta tee, kuin poseeraavat kuvissa. Myös konsertit ovat sitä, mikä näkyy pinnan päälle. Mutta mitä tapahtuu ennen kuin muusikko on valmis lavalle? Miten paljon vie aikaa oppia soittamaan kitaraa, miten paljon tanssiharjoituksia vaatii oppia liikehtimään lavalla luontevasti? Näitä asioita toivoisi toisinaan nuorten pohtivan enemmän, ennen kuin kuvittelevat olevansa valmiita Idols-ohjelmaan.

Kieltämättä kilpailuohjelmat, kuten Idols, X-Factor ja Voice of Finland voivat antaa jotenkin sellaisen kuvan, että suureen julkisuuteen voisi päästä nopeastikin. Yleensähän ohjelmien finaaliin pääsevät ovat ennestään täysin tuntemattomia muusikoita, jotka vaikuttavat saavuttavan suuria kuin tyhjästä. Mutta se ei tarkoita, etteikö taustalla olisi vuosien työ. Jotkut ovat aloittaneet vaativan esiintymisen jo lapsena. Toisaalta kuin Youtubessakin on videoita surkeista kilpailuesiintymisistä, voisi luulla ettei kukaan kunnolla valmistautumaton haluaisi laittaa itseään likoon ja nolata itseään julkisesti.

Sitä voi ihmetellä, miksi kukaan ylipäätään haluaisi joutua elämään julkista elämää eli menettää osan yksityisyyttään. Jokin vetovoima julkisuudessa on. Todellisuudessa suurin osa muusikoista elää normaalia elämää poissa salamavaloista ja tekevät luovaa työtään kovasti harjoitellen ja tyytyväisinä.