Musafestarit Suomessa – jokaiselle jotakin musiikkimausta riippumatta!

Monelle musiikkifestarit ovat kesän kohokohta ja ehdoton must – onneksi niitä järjestetäänkin tiheään tahtiin ympäri Suomea koko kesän ajan. Jokaiselle löytyy jotakin, olit sitten henkeen ja vereen hevari, klassisen jazzin ystävä tai teknomusaa ja uusinta poppia arvostava nuori milleniaali. Bongaa tämän artikkelin lyhyistä briiffeista parhaat festarit juuri sinulle ja ala jo suunnitella ensi kesän reissua! Kenen kanssa mentäisiin ja minne? Ole ensi kesän Partykingi!

1

Pori Jazz – Pori

Ensimmäisen kerran Pozi Jazz Festival järjestettiin vuonna 1966. Siitä lähtien se on järjestetty vuosittain, ja se kerääkin joka vuosi yhteen noin 60 000 innokasta jazzin ystävää. Kyseessä on yksi Euroopan suurimmista jazz-musiikin ympärillä pyörivistä tapahtumista, ja Pori Jazz onkin tituleerattu Suomen kiinnostavimmaksi ja yleisesti tunnetuimmaksi festariksi. Pelkkää jazzia Pori Jazzin kattaus ei ole, vaan festareiden lavoilla on nähty myös muun muassa popin, hip hopin, reggaen, rockin ja soulin sekä bluesin supertähtiä. Yleensä festariohjelmasta noin puolet on yleisölle täysin maksutonta. Suurin osa suurista esityksistä pidetään Kirjurinluodossa sijaitsevalla Kirjurinluoto Arenalla.

2

Ruisrock – Turku

Turussa aina 70-luvulta vuosittain heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestetyt festarit keräävät vuosittain puoleensa yli 100 000 rockin ystävää. Ruisrock onkin Suomen vanhin vuosittain järjestetty rockfestivaali. Pitkään oltiin siinä käsityksessä, että kyseessä olisi peräti koko Euroopan vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty rockfestari, mutta sittemmin kävi ilmi, että Hollannissa järjestettiin muutamaa kuukautta ennen ensimmäistä Ruisrockia rockfestarit, jotka järjestetään edelleenkin vuosittain.

Ruisrock järjestetään Ruissalon saarella, mikä on toisinaan aiheuttanut närää muun muassa festareiden ympäristöhaittojen vuoksi. Pitkään festari pidettiin yksipäiväisenä, mutta vuonna 2008 se muutettiin takaisin alkuperäiseen muotoonsa eli kolmipäiväiseksi. Ruisrockin lavoilla on nähty monia rockalan huippuartisteja, kuten Nirvana, Metallica, Iron Maiden, Aerosmith ja Uriah Heep sekä Bob Dylan.

3

Weekend – Helsinki/Viro/Ruotsi

Weekend on festareiden joukossa erittäinkin uusi tuttavuus, sillä ensimmäisen kerran tämä elektronisen musiikin ympärillä pyörivä festari järjestettiin vasta vuonna 2012. Weekend sai alkunsa Helsingistä, mutta myöhemmin se on laajentunut niin Viroon kuin Ruotsiinkin. Vuosittain festari kerää Suomessa noin 40 000 kävijän suosion. Festarilavoilla nähdään lähinnä EDM-genren esityksiä, mutta toisinaan myös muiden genrejen edustajat ovat esiintyneet Weekendeillä. Festareiden erikoisuutena on vuosittain vaihtuva teema. Joka vuosi tämä 3-päiväinen festari on myyty loppuun. Festareiden suosiota selittää lavoilla nähdyt supernimet, kuten Avicii, Martin Garrix, Galvin Harris, Skrillex ja David Guetta.

4

Provinssi – Seinäjoki

70-luvun lopulta saakka vuosittain Seinäjoella järjestetty rockfestivaali Provinssi on varsin suosittu lähes 70 000 kävijällään vuosittain. Kesäkuun viimeisenä viikonloppuna järjestettävä musafestari on näin ollen yksi Suomen suosituimmista. Alun perin yksipäiväinen festari on sittemmin muuttunut kolmipäiväiseksi, yhtenä vuotena kokeiltiin jopa nelipäiväistä mallia. Provinssi avaa rock-kansan festarikauden joka kesä.

5

Blockfest – Tampere

Hip hopin faneja ilahduttavat festarit, “blokit”, on järjestetty Tampereella vuodesta 2008. Blockfest oli ensimmäinen suomalainen festivaali, joka luopui käteisen rahan käytöstä kokonaan. Näiden festareidenlavoilla on nähty huippuartisteja, kuten Cheek, Redrama ja Asa sekä Post Malone, Wiz Khalifa, Ty Dolla Sign ja Young Thug.