Voiko olla tanssia ilman musiikkia? Eipä oikein, vaikka kuinka pinnistelisi mieltään ja yrittäisi miettiä jonkinlaista mykkätanssia. Siinäkin tanssijan päässä vähintään kuuluu tahti, jonka mukaan sovittaa askeleet. Tanssiin kuuluu jonkinlainen äänimaailma, jonka mukaan tanssitaan. Siitä päästään kysymykseen, onko mikä kaikki ääni musiikkia? Tanssiin saatetaan tarvita jokin rytmi, esimerkiksi afrotanssissa päästään kaikkein parhaimpiin harjoituksiin, jos paikalla on pari rummuttajaa. Siinä ei tarvita sävelmiä, vaan hyvät rytmit, joiden mukaan tehdään askelkuviot ja muut liikkeet.
Baletissa taas tarvitaan klassisen musiikin tapaista taustaa tanssille, jotta tanssista saisi nimenomaan balettia. Breakdancen taustalla pitää soida letkeä musiikki ja tarpeeksi nopea, jotta voisi tehdä esimerkiksi vauhtia vaativia headspinejä. Tanssin eri muodot ovatkin varmasti kehittyneet yhtä aikaa eri musiikinlajien kanssa tukemaan toinen toisiaan. Musiikkia voi toki tehdä ilman tanssia, kun taas ei voi tanssia ilman musiikkia. Mutta usein nämä muodostavat yhdessä oman kulttuurinsa. Esimerkiksi breakdance, graffitimaalaus ja rap-muusiikki ovat osa hip hop -kulttuuria.
Jos jo sana humppa laittaa elektronisen tanssimusiikin kuuntelijat naaman irveeseen, niin entäs sitten tanhumusiikki? On hauskaa, että tanhuamista harrastetaan edelleen tässä modernissa maailmassakin. Se on varmasti monille hauska vierailu johonkin menneeseen, mutta sitä harrastetaan ihan tosissaankin. Kesäisille kansanmusiikkifestivaaleille kuuluu ehdottomasti kansallispukuiset esiintyjät lavalla hyppimään masurkan, polkan ja jenkan tahtiin.
Ihmisillä voi olla ihmeellisiä mielikuvia siitä, mitä on musiikki (toisille se tuo ensimmäiseksi mieleen klassisen musiikin tai toisille jotain ihan muuta) ja samoin on tanssin suhteen. Jos joku sanoo harrastavansa tanssia, voi jollekin tulla mieleen vain paritanssit, niin sanotut ballroom dancet valsseineen ja foxtrotteineen. Toisille tanssimiseen ei kuulu parit ollenkaan, vaan se on jotain mitä harrastetaan yökerhoissa ihan oman fiiliksen mukaan. Toiset tanssivat jonkinlaisten askeleiden ja harjoiteltujen muuvejen mukaan, toiset improvisoivat ja hytkyttävät itseään miten lystää.
Sitten on niitä, joille sanasta tanssija tule mieleen strippari eli joku joka tankotanssii ja liikkuu lavalla striptease -klubilla, niin outo mielleyhtymä kuin se joidenkin mielestä onkin. Siinä voi itseään muistuttaa, että on esimerkiksi uskonnollisia ryhmiä, joiden mielestä tanssi on paheellista ylipäätään. Ja jotkut ihmiset eivät ole kuulleetkaan, että tankotanssi on voimaa vaativa tanssillinen urheilulaji.
Siitäkin voi olla montaa mieltä, onko tanssi urheilua. Ainakin siinä kehittyy kunto, tulee hiki, sitä tarvitsee harjoitella paljon ja sitä voi olla tosi hauska seurata. Mutta puritaanisimpien mielestä urheilua on vain perinteinen yleisurheilu eikä esimerkiksi lumilautailua voi lukea varsinaiseksi urheilulajiksi, kun siinä ei heitetä mitään pitkälle eikä haluta päätyä paikasta A paikkaan B mahdollisimman lyhyessä ajassa eri keinoja käyttäen. Urheiluunkin kuuluu musiikki usein olennaisena osana, vai eikö urheilukisoilla ole omia tunnussävelmiään, jääkiekko-otteluissa ole joskus dj mukana ja muutenkin nostateta henkeä musiikin avulla?