Nuorten musiikkimaku näkyy pukeutumisessa

Sanotaan, että mausta ei sovi kiistellä. Mutta silti etenkin lasten ja aikuisten välillä eniten konflikteja syntyy juuri lasten mausta, ja siitä onko se aikuisten mielestä hyvää vai huonoa. Erityisesti musiikkimausta sekä tyylistä kiistellään. Musiikkimaku on kuitenkin kovin yksilöllistä ja lasten tulisi saada kokea itseään miellyttäviä, monipuolisia musiikkielämyksiä. Saattaa olla, että kovasti vastaan hankaamalla vanhemmat aiheuttavat vain enemmän ongelmia ja lapsi vieraantuu ajatuksesta, että useampiakin musiikkityylejä voi kuulua hänen elämäänsä.

Miten musiikkimaku muodostuu?

Kodin ja lapsuuden ympäristön vaikutus varhaiseen musiikkimakuun on suuri. Vaikka kaikki lapset pitävät yleensä lapsille suunnatusta musiikista, kannattaa heille tarjota mahdollisimman monipuolisia musiikkikokemuksia. Kun jo lapsena on kuullut eri tyylistä musiikkia, voi itse alkaa muodostaa mielipidettä siitä, minkälaisesta musiikista itse oikeasti pitää. Se, millaisesta musiikista pitää, on paljolti opittua ja musiikkimaku saattaa kantaa läpi koko elämän.

Hieman myöhemmin kaveripiirillä on suuri merkitys siihen, mitä musiikkia kuunnellaan. Kuitenkin aikuisten tulisi kannustaa lasta valitsemaan juuri sellaista musiikkia, mistä itse pitää, eikä antaa toisten vaikuttaa omiin mielipiteisiinsä. Jo alakoulun viimeisillä luokilla ryhmäpaine alkaa olla kovaa, mikä saattaa vaikuttaa siihen millaista musiikkia kuuntelee, miten pukeutuu tai miten kommunikoi toisten kanssa.

Omat tai perheen musiikkiharrastukset vaikuttavat suuresti musiikkimakuun. Kuitenkin saattaa käydä niin, kuten joillekin ammattimuusikoillekin, että se musiikki mitä työkseen tekee, ei olekaan sitä omaa lempimusiikkia. Kun ammattina on tietyn genren musiikki, jonka tekemisessä on hyvä, ja jota työstää päivästä toiseen, saattaa omaan rentoutumiseen kuuntelema musiikki ollakin aivan toisentyyppistä. Jos klassisen viulunsoiton harjoittelemiseen käyttää useita tunteja viikossa, saattaa raskaampi metallimusiikki viedä nuoren ajatukset pois nuottivihoista ja soittotunneista.

Mistä lapsen oma tyyli koostuu?

Myös nuorten oma tyyli ja pukeutuminen koostuu samanlaisista aineksista kuin musiikkimakukin. Siihen vaikuttavat samat tekijät ja samanlainen ajatusmaailma. Ei siis ole mitenkään ihme, että musiikkimaku ja tyyli ilmentävät usein toinen toisiaan. Etenkin kaveripiirillä ja vapaa-ajanviettotavoilla on suuri merkitys nuorten pukeutumiseen. Jos vapaa-aika kuluu skeittauksen ja räp-musiikin merkeissä on skeittikulttuuriin kuuluva vaatetus varmasti hallitsevana vaatekaapin sisältöä tutkittaessa. Mikäli musiikkimaku on tummempaa ja raskaampaa, ovat vaatteetkin varmasti tummanpuhuvia.

Yhä nuoremmat lapset haluavat itse valita, mitä pukevat päälleen ja tämä itsenäistymisvaihe saattaa aiheuttaa myös konflikteja lasten sekä vanhempien välillä. Keskusteluja käydään usein siitä, mitä on sopivaa pukea päälleen mihinkin tilaisuuteen. Jos vanhempien oma tyyli poikkeaa huomattavasti lasten tyylistä, on ristiriitoja hankala välttää. Aikuisen tehtävä on päättää, mitä lapset tekevät ja pukevat päälleen. Kuitenkaan lapsen tai nuoren omaa persoonallisuutta ei tulisi tukahduttaa, vaan aina pyrkiä löytämään kaikkia miellyttävä kompromissi.

Vanhempien ei kuitenkaan kannattaisi huolestua liikaa, mikäli lasten pukeutuminen ilmentää musiikkigenreä, jota vanhemmat itse eivät fanita. Tuskinpa raskaammankaan hevibändin keikkapaita ja mustat farkut kertovat mistään muusta, kuin viehätyksestä tämän tyylilajin musiikkiin. Parasta olisi osallistua lapsen kiinnostukseen ja tutustua lapsen omaan persoonaan sopiviin vaatteisiin Kids Brand Store -sivustolla yhdessä lapsen kanssa. Yhdessä olemalla ja juttelemalla aikuinenkin voi oppia uusia puolia oman lapsensa persoonallisuudesta. Kuka tietää, vaikka oppisi samalla jotain itsestäänkin.